ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ “Ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα”

Με τα παραπάνω λόγια αρχίζει το τραγούδι που λέγαμε σαν παιδιά στο σχολείο και ο παλμός της φωνής μας έδειχνε την υπερηφάνεια που νοιώθαμε για την περιοχή μας.

Πριν από λίγους μήνες σε άρθρο μου για τη Μακεδονία ανέφερα ότι εμείς ως Έλληνες και Μακεδόνες οφείλουμε να επαγρυπνούμε και να διατηρούμε άσβεστη τη φλόγα της ελληνικότητας της Μακεδονίας με όλα ένδικα μέσα που διαθέτουμε συμπεριλαμβανομένου του γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου. Έτσι ξεκινώ αυτές τις λίγες γραμμές και επανέρχομαι με αφορμή την τελευταία φράση του προηγούμενου άρθρου μου και τα όσα συνεχίζουν να συμβαίνουν σχετικά με το όνομα της Μακεδονίας. Φαντάζομαι ότι όλοι οι Έλληνες αισθάνονται την ίδια ανησυχία αφού έχουν τους ίδιους προβληματισμούς από την ανίερη επίθεση που δεχόμαστε στο πιο ευαίσθητο σημείο, την Πατρίδα. Δεν είναι νέο το «Μακεδονικό ζήτημα», έγινε γνωστό ή μάλλον δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, από αυτούς που έχουν βλέψεις κατακτητικές στο πιο όμορφο ασφαλώς κομμάτι της Βαλκανικής και κατ΄ επέκταση της Ευρώπης.

Πολλοί αρχαιολόγοι και ιστορικοί έχουν ασχοληθεί και έχουν αποδείξει με αδιάσειστα στοιχεία την Ελληνικότητα αυτής της περιοχής. Ίσως αυτό να ήταν και η αιτία της σχετικής αδιαφορίας των Ελληνικών Υπηρεσιών, να προβάλλουν όσο θα έπρεπε τη αλήθεια αμυνόμενοι στις επιθέσεις των Σκοπιανών γειτόνων μας. Είναι εκείνοι που με συντονισμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως «Μακεδόνες» απόγονους του Μ. Αλεξάνδρου!

Είναι γεγονός ότι το 1944 όταν η Γιουγκοσλαβία του Τίτο δημιούργησε το ομόσπονδο κρατίδιο με το όνομα «Μακεδονία», δεν δόθηκε η δέουσα σημασία, ίσως διότι ο Τίτο λόγω σκοπιμότητας απέφευγε τις προκλήσεις. Αργότερα όμως το 1992 με τη διάλυση του κράτους αυτού ήλθε στο προσκήνιο η FYROM, η οποία για να σταθεί σαν κρατική οντότητα, άρχισε μια μεθοδευμένη και προκλητική προπαγάνδα ιδίως στο εξωτερικό, Καναδά, Αμερική, Αυστραλία κλπ όπου βρήκε ανταπόκριση σε μερικούς αφελείς και ανιστόρητους. Έτσι η εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα κάθε άλλο παρά ευχάριστη είναι. Δεν μπορώ να εκτιμήσω το ρόλο που θα διαδραματίσουν στο μέλλον οι ελληνικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες που φυτρώνουν σαν μαργαριτάρια στο κράτος των Σκοπίων εγκαταλείποντας τις πόλεις της βόρειας Ελλάδας και ρίχνοντας στην ανεργία χιλιάδες Έλληνες.

Οι Σκοπιανοί έχουν αποθρασυνθεί σε μεγάλο βαθμό υποστηρίζοντας ότι είναι απόγονοι του Μεγ. Αλεξάνδρου και αποτελούν μια ανύπαρκτη εθνότητα τη «Μακεδονική». Σ ΄ένα Γιουγκοσλαβικό γραμματόσημο όμως του 1939 παρατηρούμε ότι η περιοχή της FYROM αναφέρεται ως “VARDARSKA” και όχι ως «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» που τη βάφτισαν αργότερα. Επομένως δεν χρειάζεται άλλη απόδειξη ότι το θέμα είναι κατασκευασμένο, με απώτερο σκοπό τις εδαφικές τους βλέψεις προς τη Μακεδονία μας.

Σε διπλωματικό επίπεδο νομίζω ότι πρέπει να κληθούν οι Σκοπιανοί να πάρουν θέσεις σε όλα εκείνα τα θέματα που ευτυχώς δεν μπορούν να αλλοιωθούν, όπως οι επιγραφές, τα μνημεία και οι λοιπές ιστορικές πηγές.

Είναι υποχρεωμένοι να δώσουν απαντήσεις π.χ για τη γλώσσα που ονομάζουν «Μακεδονική», που είναι ένα σλάβικο ιδίωμα και δεν έχει καμία σχέση με την Ελληνική που μιλούσαν οι Μακεδόνες του Μ. Αλεξάνδρου και η οποία διαδόθηκε όπου πέρασαν. Εάν πιστεύουν ότι οι Μακεδόνες είχαν τότε άλλη γλώσσα και όχι την Ελληνική, ας δείξουν έστω και μια επιγραφή σε κάποιο μνημείο σ΄ αυτή τη γλώσσα.

Πως όμως θα ήταν αυτό δυνατόν αφού οι Μακεδόνες ανέπτυξαν τον πολιτισμό τους χίλια και πλέον χρόνια πριν εμφανισθούν στην περιοχή οι Σλάβοι; Αυτές οι σκέψεις περνούν απ΄ το μυαλό μου και αισθάνομαι την ανάγκη να τις μεταφέρω στο χαρτί αφού οι προκλήσεις των Σκοπιανών είναι τόσο συχνές και εμείς δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Απαιτείται μια δική μας αντίδραση με την κατάλληλη προβολή των πραγματικών γεγονότων . Ο ηλεκτρονικός τύπος ίσως είναι ο προσφορότερος στην εποχή μας.

Η ευθύνη γι΄ αυτό ανήκει κυρίως στην πνευματική και πολιτική ηγεσία, που έχουν υποχρέωση και καθήκον να προβάλλουν παντού και συνεχώς, τα αδιάσειστα στοιχεία που έχουμε, για να ενημερωθούν όλες οι χώρες για τη αλήθεια που είναι με το μέρος μας. Οι πολιτικοί μας πρέπει να απαιτούν και όχι να επαιτούν από τους ξένους εταίρους μας. Χαρακτηριστικά είναι εκείνα που έχουν γραφεί την εποχή των ανασκαφών της Βεργίνας: «Η Μακεδονία βοά και από τα σπλάχνα της γεννά τις αποδείξεις της Ελληνικότητάς της». «Οι Μακεδόνες Βασιλείς δεν άντεξαν την προπαγάνδα και βγήκαν από τους τάφους των για να διαψεύσουν του πλαστογράφους της ιστορίας της Μακεδονίας».